De Kameleon daagt je uit om te ontwikkelen.

We grinniken om onze onromantische schranspartij

Henriëtte is consulent bij het Centrum voor Jeugd & Gezin in Zeist en schrijft blogs op  www.cjgzeist.nl over de opvoeding. Ze is getrouwd met Boudewijn en moeder van 5 kinderen in de leeftijd tussen 1,5 en 10 jaar.  

Vrijdagochtend op m’n werk krijg ik dit appje: “Als je vroeg thuis bent, alleen eten voor de kinderen maken. Verder zeg ik niks. X” Een verrassing vanavond, wat leuk! Eigenlijk ben ik moe en verlang ik naar een avond vroeg naar bed, maar tegelijkertijd geeft deze verrassing me vrolijke kriebels.
’s Avonds als ik thuiskom uit mijn werk hebben de kinderen al met opa en oma gegeten. Ik speel nog even met ze en dan leg ik ze in bed. Ondertussen hoor ik de bel en geroezemoes bij de deur. Als ik na een tijdje  beneden kom is de tafel gedekt, staan er allerlei tapas uitgestald en branden er kaarsjes.

Geen omvallende bekers
We hebben enorme trek, want normaal eten we met de kinderen 2  uur vroeger. In no time hebben we alle tapas opgegeten. We grinniken om onze onromantische schranspartij en genieten ondertussen van de rust aan tafel. Geen omvallende bekers, geen gezeur over hoeveel hapjes nog, we zeggen geen enkele keer "ga eens recht zitten” en we hoeven geen snottebellen te vegen.Onder het genot van koffie en chocola kletsen we daarna over werk, hobby’s, vakantie en de opvoeding. Naarmate we langer praten komen we ook op irritaties van de afgelopen week.
Hij: “Is er nog iets gebeurd deze week wat je niet leuk vond?”
 
Ik: “Ehh.. dat moment toen je uit je werk kwam en ik jou aan tafel vertelde dat de oudste met z’n fiets tegen een geparkeerde auto was aangereden. Je reageerde direct zo fel.”
 
Hij:  “Ja, vind je het gek? Ik schrok me rot! Ik heb al zo vaak gezegd dat hij niet zo dicht langs die auto’s moet fietsen.”
 
Ik: “Ja, maar wij hadden dat vanochtend allemaal al besproken. En hij had bloed aan zijn vinger en was zelf erg geschrokken. Boos worden was helemaal niet nodig.”
 
Hij: “Sorry dat ik zo uit m’n slof schoot, ik schrok er gewoon van. Het zou fijn zijn als je het me een volgende keer eerder vertelt dan aan tafel, zodat ik er alvast over na kan denken.”
 
Ik: “Dat snap ik. En dat was er in de drukte niet van gekomen.”


OEN
 
Dan zeg ik: “Misschien kan je een volgende keer als een OEN reageren?”
 
Boudewijn kijkt me verbaasd aan. Ik lach: “OEN staat voor Open En Nieuwsgierig vragen stellen over de gebeurtenis… Dan krijg je alle informatie en kan ik je rustig uitleggen wat er gebeurd is.”
 
Hij lacht nu ook: “Ja, ik kan wel als een OEN reageren… Als jij probeert me voortaan eerder op de hoogte te brengen. Als ik uit m’n werk kom, ben ik moe en dan komt er direct zo’n drukke maaltijd met veel herrie op me af… Ik moet dan even omschakelen.”
 
Ik: “Ja dat begrijp ik, dat heb ik ook als ik uit m’n werk kom.”
 
Smelten
 
Na de irritaties bespreken we uiteraard ook nog hilarische taferelen die we deze week meemaakten met de kinderen. Zoals de jongste die steeds moet schaterlachen als ze ons ziet lachen. Als we het daarover hebben, smelten we allebei… En neem de liedjes die onze driejarige al zingt. De tekst is onverstaanbaar maar de melodie perfect, inclusief modulaties. We denken dat hij later misschien wel doorbreekt.
 
Ik schenk een wijntje in, Boudewijn geniet van zijn speciaalbiertje. We lachen, we zijn trots op onze kinderen en vergeten even dat we doodmoe zijn. Wat een rijkdom dit gezin en wat fijn om tijd te plannen om samen te praten. Dat moeten we vaker doen.
 
Tijd voor je relatie nemen is niet altijd gemakkelijk als je een gezin hebt. Wil je tips? Op 12 juni is er bij het CJG een lezing: Kinderen? Hoe houd je je relatie goed?
 
 

Contactgegevens

Schroeder van der Kolklaan 1

3734 VH Den Dolder

basisschool@kameleondendolder.nl

030 225 85 66

Hallo allemaal wat fijn dat je er bent! Nee grapje! Deze week hebben we weer super veel leuke...